Ponieważ padło na forum kilka pytań o Karen, postanowiłam sprawdzić dokładnie jak to z nią jest
Przejrzałam kilka starszych zapisów gry, swoje notatki (średnio czytelne - trochę czasu trwało zanim rozszyfrowałam te zapiski
) i raz jeszcze usiadłam do gry, tym razem nastawiona wyłącznie na spotykanie Karen
Oto efekty:
Rok 1441 - kwiecień
Spotkanie Karen na ulicy. Moja córka wzięła wcześniej tylko 5 lekcji magii.
Rok 1441 - maj
Spotkanie przy fontannie. Przed wysłaniem córki na spacer po królestwie, kazałam jej wziąć udział w lekcji magii, choć nie wiem czy faktycznie miało to decydujący wpływ na to spotkanie. Tak czy owak, Karen pierwszy raz wspomniała o swoich "przyjaciołach".
Rok 1441 - czerwiec
Spotkanie w Alei i dyskusji o tajemniczych "przyjaciołach" ciąg dalszy.
Rok 1441 - sierpień
Spotkanie przy fontannie, przed wysłaniem Patricii na spacer po królestwie, jedna lekcja magii.
Rok 1443 - kwiecień
Do tego momentu Patricia wzięła udział w ponad 40 zajęciach z magii. Zanim wysłałam ją na spacer, wzięła udział w kolejnych dwóch. Na Karen natknęła się przy fontannie.
Rok 1443 - maj
Spotkanie na ulicy. Karen narzeka na brak snu i zmęczenie i zasypia tuż przed Patricią
Rok 1443 - lipiec
Patricia wędrując po rynku natyka się na Karen i pyta, czy też przyszła tutaj na zakupy. Karen jak zwykle jest raczej małomówna, wyrywa jej się za to coś o Świecie Demonów.
Rok 1443 - sierpień
Patricia spotyka Karen w Alei. Dziewczynka dźwiga potężny pakunek i wspomina, że są to rozmaite akcesoria przydatne podczas zajęć. Patricia oferuje Karen pomoc i obie wznawiają "walkę" z pakunkiem.
Rok 1443 - listopad
Dziewczynki spotykają się przy fontannie.
Rok 1443 - grudzień
Ulica. Patricia spotyka Karen, która przedstawia jej swoich przyjaciół - wróżki. Temu wydarzeniu towarzyszy obrazek.
Rok 1446 - kwiecień
Spotkanie na rynku w Świecie Demonów ("rynek" jest tu określeniem umownym,, chodzi po prostu o centralną część owej lokacji). Obie panny są mocno zaskoczone spotkaniem w takim miejscu.
Rok 1446 - czerwiec
Patricia przedstawia Karen właścicielowi sklepu w Świecie Demonów, którego Karen określa mianem "Pana Kota"
Dochodzi do małego "magicznego" zamieszania
Rok 1446 - sierpień
Tym razem Patricia zabiera Karen do Pubu Demonów. Dwóch antypatycznych (i podchmielonych) jegomości zaczyna dokuczać dziewczynom, Karen niewiele myśląc postanawia zrobić z nimi porządek. Również temu wydarzeniu towarzyszy obrazek
Rok 1446 - grudzień
Dziewczyny spotykają się na rynku w Świecie Demonów. Jeśli dobrze zrozumiałam sytuację, Karen przemienia lokalną fontannę w gorące źródła
Rok 1447 - styczeń
Patricia spotyka Karen w Dolinie Smoków. Karen pojawia się przed nią... lecąc na jednym z nich! Wydarzeniu temu towarzyszy obrazek (którego wcześniej na oczy nie widziałam
)
Rok 1447 - czerwiec
Obie panny spotykają się w Zamku w Świecie Demonów i biorą udział w uczcie - wraz z Uiną (jedna z mieszkanek Zamku) pałaszują wyśmienity placek.
Więcej wydarzeń z Karen nie udało mi się znaleźć, choć z pewnością nie są to wszystkie. Wiem, że można zdobyć zakończenie gry z Karen w roli głównej, pewnie więc spotkań z nią jest więcej.
Co do nauki magii - Patricia rzeczywiście na zajęcia uczęszczała, myślę jednak, że większe znaczenie ma tu "czas i miejsce" (czyli pojawienie się w odpowiedniej lokacji w odpowiednim miesiącu/roku) niż konkretna liczba odbytych lekcji. Na wszelki wypadek jednak można sobie naukę magii "zmasterować"